ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου όπως κάθε χρόνο τίμησε  τους Πεσόντες Ήρωες και Αγνοούμενους του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής του 1974,  με  μια σεμνή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής,  την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016  στις 8:00 το πρωί στο Δασύλλιο των Αγνοουμένων, στη συμβολή των λεωφόρων Κυριάκου Μάτση και Δημοκρατίας.

Έναρξη στην εκδήλωση έκαναν οι Δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» Κύπρου,  με την μεταφορά της φλόγας  από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και άναψαν   το  βωμό,  δίπλα από το μνημείο των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων από το Ιερατείο  των εκκλησιών   Αγίου  Γεωργίου και Αγίου Παύλου.

Σε αυτή τη σεμνή τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων, εκπρόσωποι τοπικών κομμάτων,  της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Εκπρόσωπος της  ΕΛΔΥΚ,  Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μαχητών 211 Τ.Π του 1ου Λόχου και του Συνδέσμου Πoλεμιστών  336 Τ.Π -1974 και εκπρόσωποι των τοπικών οργανωμένων συνόλων  καθώς και το προσωπικό της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου σε σύντομη ομιλία καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την βάρβαρη τουρκική εισβολή που δημιούργησαν ανείπωτο πόνο αλλά και πληγές που παραμένουν ακόμη ανοικτές , όπως αυτές των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων μας. Επίσης  ανέφερε  ότι η θλιβερή αυτή επέτειος μας διδάσκει ότι η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια είναι θεμελιώδη αγαθά, υπέρτατες αξίες και αρχές που πρέπει να διαφυλάξουμε και να υπερασπιστούμε. Ο Δήμαρχος στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς τους αγνοούμενους συνδημότες, που όταν δημιουργήθηκε το δασύλλιο ήταν 24 και σήμερα μετά την τελευταία ταυτοποίηση που έγινε το 2014 μειώθηκαν στους 15 με τους υπόλοιπους 9 να είναι πεσόντες.

Στο χαιρετισμό του επίσης  αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «.. σήμερα βιώνουμε μια δύσκολη οικονομική  κατάσταση με τις οδυνηρές συνέπειες και ευχόμαστε να ζήσουμε καλύτερες μέρες  σε μια Κύπρο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, όπως οι ήρωες μας ονειρεύτηκαν και θυσιάστηκαν για  αυτά τα ιδανικά».

Είμαστε σήμερα εδώ,  στο Δασύλλιο  Αγνοουμένων του Ημικατεχόμενου Δήμου Αγίου Δομετίου, που αποτελεί  ιερό σύμβολο, για να  αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενους με τρισάγιο και δέηση και πάνω απ όλα να ευχηθούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να μην ξαναζήσουμε το δράμα  τέτοιων  μαύρων επετείων, ποτέ ξανά..».  Τέλος  απευθύνθηκε στους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων λέγοντας..   «Σας ευχαριστώ και  υποκλίνομαι  με σεβασμό και εκτίμηση στα πρόσωπά σας, ευχόμενος   τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν σε μια Κύπρο ειρηνική, ελεύθερη  και επανενωμένη.

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δήμαρχος μετά τη λήξη της τελετής, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και υπηρεσιακούς,  κατέθεσε  στεφάνι στον Ανδριάντα του Τάσου Μάρκου (στον κυκλικό κόμβο Αεροδρομίου), στο Πάρκο ΕΛΔΥΚ και Εθνικής φρουράς και στο Πάρκο Δημοκρατίας και Αντίστασης.