ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και πολιτιστικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα ‘Διαβήτης-Πρόληψη-Επιπτώσεις και η αντιμετώπιση του’ στις 7 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Κώστας Μόντης» στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Δομετίου.

Η Αντιδήμαρχος κυρία Κούλλα Παπαμιχαήλ καλωσόρισε εκ μέρους του Δημάρχου Δρ. Κώστα Πέτρου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Γενικό Οργανωτικό του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, κύριο Αντωνάκη Μαυρίδη καθώς επίσης και τους ομιλητές για την πολύτιμη συνεργασία στη διοργάνωση της διάλεξης, καθώς και την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κυρία Χάρις Θρασυβούλου και την Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου, Μαργαρίτα Βρακά – Ελευθεριάδου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η γνώση και η πρόληψη είναι δύναμη για αντιμετώπιση πολλών θεμάτων στη ζωή. Οι επιπλοκές από την χρόνια πάθηση του διαβήτη είναι πολλές και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των ασθενών, όμως η ενημέρωση, η σωστή θεραπεία, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων γιατί «Όποιος προσέχει την υγεία, μπορεί να έχει δύναμη και ελπίδα.»

Ο κύριος Αντωνάκης Μαυρίδης στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο Αγίου Δομετίου για τη θετική και πάλι ανταπόκριση του στην πρόσκληση του Συνδέσμου για συνεργασία, αναφέροντας ότι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, για την Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να είναι η 14η Νοεμβρίου, είναι: «ο διαβήτης αφορά την κάθε οικογένεια», ενημερώνοντας επίσης για τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου με την ευκαιρία αυτή.

Στη συνέχεια οι δυο ομιλητές Δρ. Γιώργος Σεντονάρης Παθολόγος-Διαβητολόγος και η κα. Χριστιάνα Φιλίππου Κλινική Διαιτολόγος ανέπτυξαν το θέμα ο κάθε ένας από την ειδικότητα του, δημιουργώντας ευκαιρία για ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, συνοψίζοντας τα κυριότερα σημεία τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της ασθένειας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επί τόπου ανάλυση σακχάρου αίματος και μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στους παρευρισκόμενους καθώς και διανομή επίσης σχετικού διαφωτιστικού υλικού για την ασθένεια του διαβήτη και για τους σκοπούς και δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση προς τους παρευρισκόμενους με κεραστικά που προσφέρθηκαν από την Υπεραγορά MAS Ζίττης Αγίου Δομετίου. Ο Δήμος Αγίου Δομετίου ευχαριστεί τον κύριο Μαρίνο Ζίττη για τη διαχρονική στήριξη στις εκδηλώσεις.