ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου. Είναι Βυζαντινού ρυθμού, διατηρεί όμως και το ορθογώνιο σχήμα του ρυθμού Βασιλικής. Είναι πετρόκτιστη εκκλησία και κτίστηκε  δίπλα στο παλιό κοιμητήριο με πέτρες που τις κουβαλούσαν με βοδάμαξα από τα λατομεία του Γερόλακκου.

Η εκκλησία τέλειωσε το 1902 αλλά το κωδωνοστάσι κτίστηκε το 1947 με δωρεά του Μεγάλου ευεργέτη της εκκλησίας Κώστα Γιωργαλλίδη από τον Άγιο Δομέτιο.
Το δάπεδο της εκκλησίας είναι από μάρμαρο καλυμμένο με χαλιά. Έξι πελώριες κολώνες τρείς σε κάθε σειρά, χωρίζουν την εκκλησία σε τρία μέρη (τρίκλιτη).4 μεγάλα παράθυρα χαμηλά, 8 μικρά στο θόλο και άλλα 3 στο Άγιο Βήμα ρίχνουν άπλετο φως σε ολάκερη την εκκλησία.
Στη δυτική πλευρά βρίσκεται ο γυναικωνίτης , ένας ευρύχωρος τόπος χωρισμένος σε δύο στάσεις ψηλά και χαμηλά φωτισμένος από τρείς μικρούς πολυελαίους.

Στο Άγιο Βήμα υπάρχει η ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, και το επιβλητικό εικονοστάσι κοσμούν τρείς σειρές εικόνων. Η Σολέα είναι αρκετά ευρύχωρη, κλειστή με κάγκελα. Στην εκκλησία υπάρχουν τέσσερα μανουάλια στα οποία οι χριστιανοί ανάβουν τα κεριά τους.

Τα δύο προσκυνητάρια και ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος είναι ξυλόγλυπτα και κατασκευάστηκαν από τον ξυλογλύπτη Κωνσταντίνο Σχίζα Χουρίδη. Στο βορινό τοίχο υπάρχει μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου που εικονίζει τον Άγιο σε άσπρο άλογο.

Επτά μικροί και μεγάλοι πολυέλαιοι με κεράκια φωτίζουν άπλετα την εκκλησία. Η εκκλησία διαθέτει 381 σταστίδια.

Στην αυλή της εκκλησίας στη Βορινή πλευρά υπάρχει μια μαρμάρινη στήλη με εγχάρακτη επιγραφή «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ». Σ΄αυτήν εδώ τη στήλη τελειώνει κάθε Εθνική εκδήλωση.