ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2018

 

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου υλοποιεί για τρίτη συνεχή περίοδο μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μετανάστες – ΥΤΧ με την ίδια κοινοπραξία, τα οποία προσφέρονται δωρεάν, κάθε Κυριακή στο Κέντρο Νέων του Δήμου, συμβάλλοντας με αυτή τη δράση στην ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία.

Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και μειώνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δημιουργώντας ευκαιρίες διαδραστικής επικοινωνίας και δραστηριοποίησης με τους Κύπριους και άλλους πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα “iLearnGreek” διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “Greek Language Courses for Third Country Nationals”. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%). Το έργο υλοποιείται από το KES College/Συντονιστή Φορέα σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο CARDET, το INNOVADE, “Leadership In Innovation”, τους Δήμους Αγίου Αθανασίου και Δερύνειας, με τη συμμετοχή των Δήμων Αγίου Δομετίου και Πάφου.

Η έναρξη των μαθημάτων με τη διαδικασία των αξιολογήσεων των εγγραφών έγινε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου, για μαθήματα ελληνικών επιπέδου Α2. Τα μαθήματα προσφέρονται κάθε Κυριακή στο Κέντρο Νέων από τις 9:00πμ – 2:00μμ, μέσα σ’ ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Η εκπαιδεύτρια των μαθημάτων ελληνικών είναι η κυρία Μαρία Κασάπη, η οποία συνεχίζει τη συνεργασία με το πρόγραμμα για τρίτη συνεχή περίοδο.

Στην έναρξη των μαθημάτων παρευρέθηκε η Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου κ. Μαργαρίτα Βρακά Ελευθεριάδου/ Συντονίστρια του προγράμματος “iLearnGreek” για τον Δήμο Αγίου Δομετίου, η οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους μετανάστες για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του Δήμου, με σκοπό την αξιοποίηση τους ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους.

Οι 30 μετανάστες, ΥΤΧ που συμμετέχουν στα μαθήματα προέρχονται από τις Φιλιππίνες, τη Συρία, το Ιράν, την Ουκρανία, τη Γκάμπια, τη Σομαλία και τη Παλαιστίνη.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου έχει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία και συντονισμό με την Πολιτιστική και Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.