ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 2018

 

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου όπως κάθε χρόνο τίμησε τους Πεσόντες και Αγνοούμενους του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής του 1974, με μια σεμνή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής, την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 στις 8:00 το πρωί στο Δασύλλιο των Αγνοουμένων, στη συμβολή των λεωφόρων Κυριάκου Μάτση και Δημοκρατίας.

Τη σεμνή αυτή τελετή άνοιξε η Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου, Μαργαρίτα Βρακά – Ελευθεριάδου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Δήμου και παρουσιάζοντας στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Οι Δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» Κύπρου, μετέφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και άναψαν το βωμό, δίπλα από το μνημείο των αγνοουμένων, στην έναρξη της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων από τον Αιδεσιμότατο Πάτερ Παναγιώτη, της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, η Αντιδήμαρχος κυρία Κούλλα Παπαμιχαήλ, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιαννάκης Χριστοδούλου, Δημήτρης Δημητρίου, Κωνσταντίνος Γιάγκου Χάρις Θρασυβούλου, Νικόλας Καλαϊτζίδης, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), γονείς και συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 336 Τάγματος Επιστράτευσης 1974, εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας, του ΣΚΕ Αγίου Δομετίου, των εκκλησιαστικών επιτροπών, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Αγίου Παύλου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων και τοπικών οργανωμένων συνόλων καθώς και το προσωπικό της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου σε σύντομη ομιλία καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την βάρβαρη τουρκική εισβολή που δημιούργησαν ανείπωτο πόνο αλλά και πληγές που παραμένουν ακόμη ανοικτές, όπως αυτές των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων μας. Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς τους αγνοούμενους συνδημότες στους οποίους είναι αφιερωμένο το δασύλλιο, όπου αρχικά ήταν 24 αγνοούμενοι και σήμερα μετά την τελευταία ταυτοποίηση που έγινε, σταδιακά

μειώθηκαν στους 12.

Μεταξύ άλλων ανέφερε «οφειλόμενος φόρος τιμής στους πεσόντες της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και της εισβολής, στους μαυροφορεμένους γονείς που αρκετοί από αυτούς έφυγαν από τη ζωή προτού μάθουν για την τύχη των παιδιών τους, στα παιδιά, και στα αδέλφια των ηρωικών μας νεκρών, που γονατίζουν με πόνο ψυχής στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων» και συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για το δασύλλιο αγνοουμένων.

«Είμαστε σήμερα εδώ, στο Δασύλλιο Αγνοουμένων του Ημικατεχόμενου Δήμου Αγίου Δομετίου, που αποτελεί ιερό σύμβολο, για να αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενους με τρισάγιο και δέηση και πάνω απ’ όλα να ευχηθούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να μην ξαναζήσουμε το δράμα τέτοιων μαύρων επετείων.

Τέλος απευθύνθηκε στους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων λέγοντας.. «Σεβαστοί γονείς και συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων, σας ευχαριστώ και υποκλίνομαι με σεβασμό και εκτίμηση στα πρόσωπά σας, για αυτό που ζήσατε με τα τραγικά γεγονότα του 1974 και συνεχίζετε να βιώνετε μέχρι σήμερα. Τιμή και δόξα στους Ήρωες μας! Αποτίουμε σήμερα ευλαβικά και με δέος, φόρο τιμής στα γενναία παλληκάρια μας! Ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα ζήσουν σε μια Κύπρο ειρηνική, ελεύθερη και επανενωμένη.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, είπε «ευχόμαστε οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος να καρποφορήσουν και να δικαιωθεί επιτέλους αυτός ο τόπος και να μυρίσει λευτεριά και δικαιοσύνη. Η θυσία όλων θα δικαιωθεί με τη δικαίωση της πατρίδας μας, με την επανένωση της μαρτυρικής μας Κύπρου».

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Δήμαρχος μετά τη λήξη της τελετής, μαζί με την Αντιδήμαρχο, συνοδευόμενοι από την Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργό και τον πρόσκοπο του Συστήματος προσκόπων 254 Κωνσταντίνο Χειμώνα, κατέθεσαν στεφάνι στον Ανδριάντα του Τάσου Μάρκου (στον κυκλικό κόμβο Αεροδρομίου), στο Πάρκο ΕΛΔΥΚ και Εθνικής φρουράς και στο Πάρκο Δημοκρατίας και Αντίστασης.