ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2018

 

Μια φθινοπωρινή φεγγαρόλουστη εκδήλωση γεμάτη μυσταγωγία ήταν η «Ποιητική βραδιά με Πανσέληνο» που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, με εξαιρετική επιτυχία ο Δήμος Αγίου Δομετίου σε συνεργασία με το περιοδικό Λογοτεχνίας και Κριτικής ΑΚΤΗ, στον περίβολο της εκκλησίας Αγίου Παύλου, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018.

Τρεις σημαντικοί ποιητές διάβασαν ποιήματα τους, η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κυρία Κλαίρη Αγγελίδου, η κυρία Αλεξάνδρα Γαλανού και ο κύριος Σωτήρης Σαράκης από την Ελλάδα οι οποίοι χειροκροτήθηκαν ένθερμα από τους εκατοντάδες προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οι ποιητές διάβασαν και ποιήματα του αείμνηστου ποιητή Κώστα Μόντη, στον οποίο ήταν αφιερωμένο όπως κάθε χρόνο το ποιητικό ένθετο της βραδιάς. Ο φιλόλογος – συγγραφέας κύριος Γιώργος Μύαρης, παρουσίασε τους ποιητές, αναδεικνύοντας σε συντομία το έργο τους.

Το όλο πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Αγίου Δομετίου, υπό τη διεύθυνση του Δρα Ιάκου Δημητρίου και με τη συνοδεία στο πιάνο της Έλενας Ανδρέου, παρουσιάζοντας μελοποιημένα τραγούδια του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη και τραγούδια για το φεγγάρι καθώς και με μελωδίες του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στο βιολί, εμπνευσμένες επίσης από το φεγγάρι. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα απέσπασε επίσης το θερμό χειροκρότημα του φιλότεχνου κοινού.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Μαργαρίτα Βρακά- Ελευθεριάδου, η οποία αναφέρθηκε στο θεσμό των «Ποιητικών Βραδιών με Πανσέληνο» που υιοθέτησε ο Δήμος, με την πρωτοβουλία και συνεργασία του περιοδικού Λογοτεχνίας και Κριτικής ΑΚΤΗ και στη συνέχεια παρουσίασε το τελετουργικό και καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος.

Ο Διευθυντής του περιοδικού λογοτεχνίας και Κριτικής ΑΚΤΗ, Δρ. Νίκος Ορφανίδης χαιρέτησε την εκδήλωση, ευχαριστώντας το Δήμαρχο για τη συνεργασία στην καθιέρωση του θεσμό στον Ημικατεχόμενο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Δρ. Κώστας Πέτρου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τους ποιητές για την παρουσία τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου – Αγίου Δομετίου για τα 67 χρόνια συνεχούς προσφοράς του στην ενορία του. Ευχαρίστησε επίσης το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως χορηγό επικοινωνίας για τη στήριξη και την προβολή της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Ορφανίδη και την εκδοτική ομάδα του περιοδικού Λογοτεχνίας και Κριτικής ΑΚΤΗ, επισημαίνοντας ότι οι ποιητικές βραδιές είναι από τις πιο ποιοτικές εκδηλώσεις του Δήμου. Έκφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση του προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Παύλου για την αγαστή συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης, το Συντονιστή της ποιητικής βραδιάς κύριο Γιώργο Μύαρη, καθώς και την Πολιτιστική Επιτροπή, την Πολιτιστική και Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και του καλλιτεχνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Αγίου Δομετίου τίμησε με πλακέτες τους τρείς ποιητές για το πνευματικό και πολιτιστικό τους έργο και τον Πρωτοψάλτη για την πολυετή κοινωνική προσφορά του. Ο Δήμαρχος στην απονομή των πλακετών ανέφερε χαρακτηριστικά « ο Δήμος Αγίου Δομετίου τιμά δημόσια τους προσκεκλημένους ποιητές για το πνευματικό τους έργο, τη διεθνή τους ακτινοβολία και τη σημαντική συμβολή τους στον πολιτισμό. Συνέχισε λέγοντας, «τιμούμε σήμερα τον ακούραστο πρωτοψάλτη, τον κύριο Κωστάκη Σαββίδη που υπηρέτησε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου για 67 συνεχή χρόνια, με αφοσίωση, υπευθυνότητα αλλά ιδιαίτερα με πολύ αγάπη για τη Βυζαντινή Μουσική. Σαν Δημοτική Αρχή τιμούμε το σεβαστό και αγαπητό πρωτοψάλτη τον συγχαίρουμε για την πολυετή σημαντική προσφορά του στην ορθόδοξη εκκλησία και τον ευχαριστούμε για όλες τις ψαλμωδίες που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια».

Οι τιμώμενοι ποιητές και ο Πρωτοψάλτης ευχαρίστησαν το Δήμαρχο για την τιμή που τους κάνει ο Δήμος και για την ποιοτική εκδήλωση που διοργάνωσε και τους φιλοξένησε.

Η ποιητική βραδιά έκλεισε με ολόγιομο φεγγάρι να δεσπόζει από τον ασημένιο ουρανό στον περίβολο της παλαιάς εκκλησίας Αγίου Παύλου και με τις υπέροχες μελωδίες του βιολιού.